Muszę Ci się do czegoś przyznać... jestem ogromnym łasuchem! Nie wyobrażam sobie dnia bez czegoś słodkiego.. Próbowałam z tym walczyć - jednak jest to silniejsze ode mnie :D
Odkąd przeszłam na dietę wegetariańską (konkretnie laktoowowegetariańską), więcej uwagi poświęcam temu co jem i jaki ma to wpływ na moją sylwetkę, samopoczucie i przede wszystkim zdrowie. Dlatego też coraz częściej zastępuję słodycze owocami, bakaliami czy po prostu sama eksperymentuję w kuchni i z pomocą natury wyczarowuję smakowite słodkości. Hasło "Jesteś tym co jesz" jest jak najbardziej słuszne i zgadzam się z nim w stu procentach! Bo w końcu nikt z nas nie chce być chodzącą kulką tłuszczu z cukrzycą..
Dlatego też przychodzę do Ciebie z autorskim przepisem na deser bez zbędnego cukru, nabiału i innych tego typu rewelacji. Za to z dodatkiem pomidorów. Tak, dobrze przeczytałeś/łaś. Gwarantuję, że jest ono naprawdę smaczne i nie wywołuje tak ogromnych wyrzutów sumienia po zjedzeniu jak inne słodkości! Zapraszam :)
Keks pomidorowy
Składniki - na 1 formę do keksów:
- 1 puszka pomidorów bez skórki (odsączone z zalewy)
- 2 banany (najlepiej takie bardzo dojrzałe)
- 100g daktyli (najlepiej świeżych, a jeśli mamy suszone proponuję je ugotować tak by miały lepszą konsystencję)
Jeżeli chcesz aby Twoje ciasto było słodsze - dodaj więcej daktyli!
- 1/2 szkl. oleju roślinnego (ja użyłam oleju rzepakowego)
- 2 szkl. dowolnej mąki (ja użyłam pszennej typu 500)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka suszonego imbiru (opcjonalnie)
Zamiast cynamonu i imbiru możemy dodać inne ulubione przyprawy, chociażby suszona papryczka chili, kakao czy gotowa przyprawa do piernika.
- 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
- Do blendera (jeśli mamy kielichowy), bądź do dowolnego naczynia (jeśli mamy blender ręczny) wrzucamy pomidory, banany, daktyle, olej i wszystko razem blendujemy na gładką, jednolitą masę.
- W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon, suszony imbir i sól.
- Dokładnie i delikatnie łączymy składniki mokre z tymi suchymi.
- Formę do keksów wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej otrzymaną masę.
- Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika (z termoobiegiem) i pieczemy przez około 45 minut (warto co jakiś czas sprawdzić czy ciasto nie jest już upieczone metodą drewnianego patyczka).
- Po upieczeniu wyjmujemy keks z piekarnika i pozostawiamy go do wystygnięcia.
- Po oddzieleniu ciasta od papieru jest ono gotowe do smakowania.
Jadłam już ciasta marchewkowe czy rabarbarowe, czyli te bardziej zwariowane, a jednocześnie pyszne, ale nigdy nie miałam okazji jeść ciasta z dodatkiem pomidora. Chętnie wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecam z ręką na sercu! Ciasto jest (przynajmniej w moim mniemaniu) pyszne :) pozdrawiam :D
UsuńTo dopiero ciekawostka ! Wypróbuję to bo ostatnio jem tak nieregularnie i nuezdriwi, że czas na zmiany.
OdpowiedzUsuńDziękuję za ciekawy przepis i pozdrawiam.
Kutzmannka blog :)
Zmiany dobra rzecz :D nie za co ;) pozdrowionka lecą :)
Usuńbardzo ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo cieszę się, że się podoba :D
UsuńKeks pomidorowy? ?? O jacie 😍
OdpowiedzUsuńPomidorowy i jaki pyszny :D
UsuńO jenyyyy jeśli chodzi o słodkości to jestem mega uzależniona, ale staram się jakoś ograniczać, bo również staram się zdrowo odżywiać. Ten przepis jest mega intrygujący! Pomidory wtf? Koniecznie do wypróbowania niebawem :D
OdpowiedzUsuńPjona! Pomidor to w końcu owoc, więc wpisuje się idealnie do słodkości :D KONIECZNIE, pozdrawiam! :)
UsuńNigdy bym nie pomyślała że pomidory można dodać do ciasta :D
OdpowiedzUsuńA można i to ze świetnym skutkiem :D pozdrawiam :)
Usuń