Przejdź do głównej zawartości

Obserwatorzy

Kulinarni wybrańcy miesiąca - X, czyli czego smakuję i co mi smakuje

CHRUPIĄCE GOFRY owsiano-bananowe (bez cukru)


gofry z bananem w środku

Składniki na ok. 14 sztuk gofrów:

* 3 szklanki mąki (ulepszona wersja: 1,5 szklanki mąki, 1,5 szklanki płatków owsianych)

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* 1/4 łyżeczki soli

* 1/2 szklanki cukru + opakowanie cukru wanilinowego (opcjonalnie) (ulepszona wersja: 2 dojrzałe banany)

* 4 jajka

* 1 i 3/4 szklanki wody gazowanej

* 1/2 szklanki oleju roślinnego + kilka kropel olejku do ciasta (opcjonalnie)


Wykonanie:

- Mąkę  (ulepszona wersja: mąkę i płatki owsiane) mieszamy w proszkiem i solą. (suche składniki)

- Oddzielamy żółtka od białek.

- Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobinką soli.

- Żółtka mieszamy z cukrem (ulepszona wersja: z rozgniecionym bananem), wodą i olejem. (mokre składniki)

- Mokre składniki wlewamy do suchych i energicznie mieszamy.

- Do jednolitej masy dodajemy ubite białka jaj i delikatnie je łączymy.

- Gotową mieszankę odstawiamy na kilka minut do lodówki.

- Nalewamy ciasto do mocno rozgrzanej gofrownicy i pieczemy je do zarumienienia.

- Podajemy same, bądź z dowolnie wybranymi dodatkami w postaci dżemów, owoców, czekolady czy bitej śmietany.


Złote rady:
1. Składniki na nasz wypiek powinny być w temperaturze pokojowej!
2. Ciasto mieszamy tylko do połączenia się składników - nie za długo!
3. Gofry pieczemy zawsze w gofrownicy rozgrzanej do maksymalnej temperatury i na tyle długo, by się zarumieniły (czas jest zależny od mocy posiadanej gofrownicy)!
4. Nie otwieramy gofrownicy w trakcie pieczenia!
5. Opcjonalnie można dodać dowolne składniki do ciasta przed jego upieczeniem, przykładowo: wiórki kokosowe, czekoladę, ciastka, owoce!

W moim mniemaniu gofry są leciutkie, chrupiące, nie za słodkie, idealnie wywarzone - na prawdę bardzo smaczne. Lubię je wcinać nawet bez żadnych dodatków.

Smacznego!

Komentarze

  1. Gdyby te jajka dało się czymś zastąpić...

    Pozdrawiam,
    http://tamczytam.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, sama chętnie bym to zrobiła..
      Również pozdrawiam :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Najpopularniejsze posty

Pudełko z najlepszymi życzeniami, czyli pomysł na 18nastkowy prezent

Osiemnaste urodziny to z pewnością niebagatelna uroczystość. W naszej kulturze utożsamiana jest z wejściem w dorosłe życie, ze zdobyciem większej ilości możliwości. Z tego też względu warto należycie uczcić ten dzień, ten moment "przejścia przez próg" i godnie towarzyszyć w tym czasie solenizantowi, tak aby pozostał on na długo w jego pamięci. Z pewnością pomóc w tym może wybór odpowiedniego podarunku. Jako, że rok 2019 upływa mi pod znakiem 18nastek, postanowiłam podzielić się z Tobą jednym z ciekawszych i dosyć kreatywnym pomysłem na prezent wykonany samodzielnie, specjalnie z myślą o obdarowywanym. Mianowicie - "pudełkiem z najlepszymi życzeniami" zawierającym 18 dowolnych upominków dopasowanych do naszych skojarzeń z daną osobą, jego zainteresowań, marzeń czy oczekiwań .  Osobiście niedawno obdarowałam kolegę takim upominkiem i mam nadzieję, że przypadł mu on do gustu. Za pomocą tego pudełka życzyłam mu: 1. Jego zdrowia! (bez użycia ch...

Gruszka, śliwka i cynamon, czyli jesienne ciasto owocowe

Składniki: mąka - 100g (użyłam pszennej typ 450) płatki owsiane - 100g (użyłam błyskawicznych) jogurt naturalny - 200g (użyłam typu greckiego) miód - 2 łyżki (użyłam wielokwiatowego) gruszka - 1 sztuka śliwki - 5 sztuk cynamon - 2 łyżeczki białko jaja - z 2 jajek sól - szczypta cukier - 2 łyżki (użyłam 1 łyżki białego i 1 łyżki wanilinowego) Wykonanie: Mąkę, płatki owsiane, jogurt i miód połączyć ze sobą i zagnieść (w razie potrzeby dodać jeszcze trochę mąki). Gotowym ciastem wyłożyć foremkę i odstawić do lodówki na 20 minut . W tym czasie pokroić owoce w kostkę i podsmażyć na patelni razem z cynamonem (najlepiej dodać odrobinę wody i dusić je pod przykryciem). Białko jaj ubić razem z solą i cukrem na sztywną pianę . Przysmażone owoce wyłożyć na ciasto, a na wierzch dodać przygotowane białka . Piec w piekarniku przez ok. 30 minut w 180 stopniach (ze względu na bezę na wierzchu trzeba kontrolować cia...