Przychodzę dzisiaj do Ciebie z prościutkim przepisem na chrupiącą, owsianą granolę z dowolnie wybranymi, ulubionymi dodatkami - wprost idealna na śniadanie, drugie śniadanie, podwieczorek czy po prostu jako słodka i zdrowa przekąska.
Serdecznie zapraszam! ❤❤❤
Składniki - jedną porcję granoli:
2 szkl. płatków owsianych (u mnie pół na pół - zwykłe i górskie)
1/2 szkl. wiórek kokosowych
1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich
1/2 szkl. pokrojonych suszonych daktyli
1/2 szkl. miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
PS. Wszystkie składniki (poza płatkami owsianymi i miodem) są opcjonalne - można tworzyć własne, ulubione mieszanki orzechów, bakalii czy innych suszonych owoców i przypraw - co kto lubi!
Wykonanie:
Płatki owsiane, wiórki kokosowe, orzechy włoskie i daktyle wsypujemy do jednej miski i łączymy wraz z miodem.
Gotową masę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy cynamonem.
Granolę pieczemy w piekarniku w 170 stopniach Celsjusza około 20 minut (po upływie 10 minut warto zamieszać piekące się składniki, tak aby mogły się równomiernie złocić).
Upieczoną granolę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia - po tym jest już gotowa do zjadania!
Smakołyk ten można podawać wraz z dowolnym mlekiem czy jogurtem naturalnym, świeżymi owocami czy najprościej w świecie jeść "na sucho"!
Mniam, takich połączeń z pewnością bym posmakowała! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Również pozdrawiam!
Usuń