Przejdź do głównej zawartości

Obserwatorzy

Gruszka, śliwka i cynamon, czyli jesienne ciasto owocowe


Składniki:

  • mąka - 100g (użyłam pszennej typ 450)

  • płatki owsiane - 100g (użyłam błyskawicznych)

  • jogurt naturalny - 200g (użyłam typu greckiego)

  • miód - 2 łyżki (użyłam wielokwiatowego)

  • gruszka - 1 sztuka

  • śliwki - 5 sztuk

  • cynamon - 2 łyżeczki

  • białko jaja - z 2 jajek

  • sól - szczypta

  • cukier - 2 łyżki (użyłam 1 łyżki białego i 1 łyżki wanilinowego)





Wykonanie:

  1. Mąkę, płatki owsiane, jogurt i miód połączyć ze sobą i zagnieść (w razie potrzeby dodać jeszcze trochę mąki).

  2. Gotowym ciastem wyłożyć foremkę i odstawić do lodówki na 20 minut.

  3. W tym czasie pokroić owoce w kostkę i podsmażyć na patelni razem z cynamonem (najlepiej dodać odrobinę wody i dusić je pod przykryciem).

  4. Białko jaj ubić razem z solą i cukrem na sztywną pianę.

  5. Przysmażone owoce wyłożyć na ciasto, a na wierzch dodać przygotowane białka.

  6. Piec w piekarniku przez ok. 30 minut w 180 stopniach (ze względu na bezę na wierzchu trzeba kontrolować ciasto i w razie potrzeby zmniejszyć temperaturę, bądź położyć foremkę półkę niżej w piekarniku).

  7. Smacznego!



Komentarze

Prześlij komentarz