Przejdź do głównej zawartości
Gruszka, śliwka i cynamon, czyli jesienne ciasto owocowe
Składniki:
mąka - 100g (użyłam pszennej typ 450)
płatki owsiane - 100g (użyłam błyskawicznych)
jogurt naturalny - 200g (użyłam typu greckiego)
miód - 2 łyżki (użyłam wielokwiatowego)
gruszka - 1 sztuka
śliwki - 5 sztuk
cynamon - 2 łyżeczki
białko jaja - z 2 jajek
sól - szczypta
cukier - 2 łyżki (użyłam 1 łyżki białego i 1 łyżki wanilinowego)
Wykonanie:
Mąkę, płatki owsiane, jogurt i miód połączyć ze sobą i zagnieść (w razie potrzeby dodać jeszcze trochę mąki).
Gotowym ciastem wyłożyć foremkę i odstawić do lodówki na 20 minut.
W tym czasie pokroić owoce w kostkę i podsmażyć na patelni razem z cynamonem (najlepiej dodać odrobinę wody i dusić je pod przykryciem).
Białko jaj ubić razem z solą i cukrem na sztywną pianę.
Przysmażone owoce wyłożyć na ciasto, a na wierzch dodać przygotowane białka.
Piec w piekarniku przez ok. 30 minut w 180 stopniach (ze względu na bezę na wierzchu trzeba kontrolować ciasto i w razie potrzeby zmniejszyć temperaturę, bądź położyć foremkę półkę niżej w piekarniku).
Smacznego!
Mniam :) Uwielbiam jesienne ciasta <3
OdpowiedzUsuń