Przejdź do głównej zawartości

Obserwatorzy

Słodycze bez nabiału, za to ze smakiem - muffinki kakaowe z wiśniami


Składniki: (ok. 10 muffinek)

  • 5 łyżek mąki (użyłam pszennej typ 450)

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 5 łyżek kakao

  • 2 banany (najlepiej bardzo dojrzałe)

  • 5 łyżek oleju roślinnego (użyłam rzepakowego)

  • 5 łyżek dżemu wiśniowego

    suche składniki: mąka, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, kakao
   mokre składniki: banany, olej, dżem wiśniowy
połączone składniki w foremkach                                               

Wykonanie:

  1. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao wymieszać ze sobą.
  2. Do rozgniecionych bananów dodać oleju i dżem.
  3. Suche składniki połączyć z mokrymi.
  4. Gotowe ciasto umiejscowić w foremkach do muffinek.
  5. Piec ok. 30 minut w 150 stopniach.
  6. Gotowe!


Komentarze

  1. Wyglądają i prezentują się przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie słodkości! <3 Muffinki nie tylko smakują, ale i pięknie wyglądają.
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz