Składniki: (ok. 10 muffinek)
5 łyżek mąki (użyłam pszennej typ 450)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
5 łyżek kakao
2 banany (najlepiej bardzo dojrzałe)
5 łyżek oleju roślinnego (użyłam rzepakowego)
5 łyżek dżemu wiśniowego
suche składniki: mąka, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, kakao
mokre składniki: banany, olej, dżem wiśniowy
połączone składniki w foremkach
Wykonanie:
- Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao wymieszać ze sobą.
- Do rozgniecionych bananów dodać oleju i dżem.
- Suche składniki połączyć z mokrymi.
- Gotowe ciasto umiejscowić w foremkach do muffinek.
- Piec ok. 30 minut w 150 stopniach.
- Gotowe!
Wyglądają i prezentują się przepysznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie słodkości! <3 Muffinki nie tylko smakują, ale i pięknie wyglądają.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!