Przejdź do głównej zawartości

Obserwatorzy

Kulinarni wybrańcy miesiąca - X, czyli czego smakuję i co mi smakuje

CHRUPIĄCE GOFRY owsiano-bananowe (bez cukru)


gofry z bananem w środku

Składniki na ok. 14 sztuk gofrów:

* 3 szklanki mąki (ulepszona wersja: 1,5 szklanki mąki, 1,5 szklanki płatków owsianych)

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* 1/4 łyżeczki soli

* 1/2 szklanki cukru + opakowanie cukru wanilinowego (opcjonalnie) (ulepszona wersja: 2 dojrzałe banany)

* 4 jajka

* 1 i 3/4 szklanki wody gazowanej

* 1/2 szklanki oleju roślinnego + kilka kropel olejku do ciasta (opcjonalnie)


Wykonanie:

- Mąkę  (ulepszona wersja: mąkę i płatki owsiane) mieszamy w proszkiem i solą. (suche składniki)

- Oddzielamy żółtka od białek.

- Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobinką soli.

- Żółtka mieszamy z cukrem (ulepszona wersja: z rozgniecionym bananem), wodą i olejem. (mokre składniki)

- Mokre składniki wlewamy do suchych i energicznie mieszamy.

- Do jednolitej masy dodajemy ubite białka jaj i delikatnie je łączymy.

- Gotową mieszankę odstawiamy na kilka minut do lodówki.

- Nalewamy ciasto do mocno rozgrzanej gofrownicy i pieczemy je do zarumienienia.

- Podajemy same, bądź z dowolnie wybranymi dodatkami w postaci dżemów, owoców, czekolady czy bitej śmietany.


Złote rady:
1. Składniki na nasz wypiek powinny być w temperaturze pokojowej!
2. Ciasto mieszamy tylko do połączenia się składników - nie za długo!
3. Gofry pieczemy zawsze w gofrownicy rozgrzanej do maksymalnej temperatury i na tyle długo, by się zarumieniły (czas jest zależny od mocy posiadanej gofrownicy)!
4. Nie otwieramy gofrownicy w trakcie pieczenia!
5. Opcjonalnie można dodać dowolne składniki do ciasta przed jego upieczeniem, przykładowo: wiórki kokosowe, czekoladę, ciastka, owoce!

W moim mniemaniu gofry są leciutkie, chrupiące, nie za słodkie, idealnie wywarzone - na prawdę bardzo smaczne. Lubię je wcinać nawet bez żadnych dodatków.

Smacznego!

Komentarze

  1. Gdyby te jajka dało się czymś zastąpić...

    Pozdrawiam,
    http://tamczytam.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, sama chętnie bym to zrobiła..
      Również pozdrawiam :)

      Usuń

Prześlij komentarz