CHRUPIĄCE GOFRY owsiano-bananowe (bez cukru)
gofry z bananem w środku
Składniki na ok. 14 sztuk gofrów:
* 3 szklanki mąki (ulepszona wersja: 1,5 szklanki mąki, 1,5 szklanki płatków owsianych)
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1/4 łyżeczki soli
* 1/2 szklanki cukru + opakowanie cukru wanilinowego (opcjonalnie) (ulepszona wersja: 2 dojrzałe banany)
* 4 jajka
* 1 i 3/4 szklanki wody gazowanej
* 1/2 szklanki oleju roślinnego + kilka kropel olejku do ciasta (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Mąkę (ulepszona wersja: mąkę i płatki owsiane) mieszamy w proszkiem i solą. (suche składniki)
- Oddzielamy żółtka od białek.
- Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobinką soli.
- Żółtka mieszamy z cukrem (ulepszona wersja: z rozgniecionym bananem), wodą i olejem. (mokre składniki)
- Mokre składniki wlewamy do suchych i energicznie mieszamy.
- Do jednolitej masy dodajemy ubite białka jaj i delikatnie je łączymy.
- Gotową mieszankę odstawiamy na kilka minut do lodówki.
- Nalewamy ciasto do mocno rozgrzanej gofrownicy i pieczemy je do zarumienienia.
- Podajemy same, bądź z dowolnie wybranymi dodatkami w postaci dżemów, owoców, czekolady czy bitej śmietany.
Złote rady:
1. Składniki na nasz wypiek powinny być w temperaturze pokojowej!
2. Ciasto mieszamy tylko do połączenia się składników - nie za długo!
3. Gofry pieczemy zawsze w gofrownicy rozgrzanej do maksymalnej temperatury i na tyle długo, by się zarumieniły (czas jest zależny od mocy posiadanej gofrownicy)!
4. Nie otwieramy gofrownicy w trakcie pieczenia!
5. Opcjonalnie można dodać dowolne składniki do ciasta przed jego upieczeniem, przykładowo: wiórki kokosowe, czekoladę, ciastka, owoce!
W moim mniemaniu gofry są leciutkie, chrupiące, nie za słodkie, idealnie wywarzone - na prawdę bardzo smaczne. Lubię je wcinać nawet bez żadnych dodatków.
Smacznego!
Gdyby te jajka dało się czymś zastąpić...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://tamczytam.blogspot.com
Oj tak, sama chętnie bym to zrobiła..
UsuńRównież pozdrawiam :)