Przedstawiam Ci dzisiaj świetny przepis na owsiane ciasteczka z dowolnie wybranymi, ulubionymi dodatkami - idealne na drugie śniadanie czy podwieczorek. Zapraszam!
Ciasteczka owsiane z dodatkami
Składniki - na jedną porcję ciasteczek (ilość sztuk zależna od ich wielkości):
- 1 margaryna roślinna
- 4 całe jajka
- 1 szkl. cukru (ja użyłam białego)
- 1 opak. cukru wanilinowego (opcjonalnie)
- 2 szkl. mąki (ja użyłam typu 450)
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki amoniaku
- 400g płatków owsianych (ja użyłam górskich)
- dowolne dodatki (w moim przypadku: 100g mlecznej czekolady pokrojonej w kostkę, 1 świeża gruszka pokrojona w drobną kostkę, 100g orzechów włoskich częściowo posiekanych, 100g wiórków kokosowych, 100g rodzynek)
Wykonanie:
Margarynę rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy do wystygnięcia, bądź rozcieramy.
Dodajemy do niej żółtka, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, amoniak, płatki owsiane, dodatki i wszystko ze sobą łączymy.
Białka ubijamy na sztywną pianę (z odrobinką soli) i dodajemy je na koniec do nowopowstałej masy delikatnie mieszając i zagniatając ciasto rękoma.
Ciasto nakładamy łyżką na posmarowaną tłuszczem, bądź wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (lekko je ugniatamy i formujemy dowolnego kształtu ciasteczka).
Uformowane ciasteczka pieczemy w 200 stopniach Celsjusza około 15 minut.
Po ostygnięciu ciacha są gotowe do wcinania!
Komentarze
Prześlij komentarz