Przejdź do głównej zawartości

Obserwatorzy

Słodycze bez cukru i nabiału, za to ze smakiem - chrupiąca granola

Przychodzę dzisiaj do Ciebie z prościutkim przepisem na chrupiącą, owsianą granolę z dowolnie wybranymi, ulubionymi dodatkami - wprost idealna na śniadanie, drugie śniadanie, podwieczorek czy po prostu jako słodka i zdrowa przekąska.

Serdecznie zapraszam! ❤❤❤



Składniki - jedną porcję granoli:

  • 2 szkl. płatków owsianych (u mnie pół na pół - zwykłe i górskie)

  • 1/2 szkl. wiórek kokosowych

  • 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich

  • 1/2 szkl. pokrojonych suszonych daktyli

  • 1/2 szkl. miodu

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

PS. Wszystkie składniki (poza płatkami owsianymi i miodem) są opcjonalne - można tworzyć własne, ulubione mieszanki orzechów, bakalii czy innych suszonych owoców i przypraw - co kto lubi!


Wykonanie:

  • Płatki owsiane, wiórki kokosowe, orzechy włoskie i daktyle wsypujemy do jednej miski i łączymy wraz z miodem.

  • Gotową masę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy cynamonem.


  • Granolę pieczemy w piekarniku w 170 stopniach Celsjusza około 20 minut (po upływie 10 minut warto zamieszać piekące się składniki, tak aby mogły się równomiernie złocić).

  • Upieczoną granolę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia - po tym jest już gotowa do zjadania!



Smakołyk ten można podawać wraz z dowolnym mlekiem czy jogurtem naturalnym, świeżymi owocami czy najprościej w świecie jeść "na sucho"! 


Smacznego! ❤❤❤





Komentarze

Prześlij komentarz