Muffinki marchewkowe
Oto kolejna propozycja z mojej strony na zdrowszą wersję słodyczy i to z przemyconym warzywkiem. Muffinki są puszyste, zawarte w nich orzechy przyjemnie chrupią, a marchewka jest absolutnie nie wyczuwalna. Pierwszy raz upiekłam je dla swojego chłopaka i jak na to, że nie lubi ani miodu, ani "oszukanych słodyczy z warzywami w składzie" szybko je pochłoną. Na pewno chętnie będę do nich wracała i raczyła nimi swoich bliskich.
Składniki:
(11 sztuk - 313 kcal w 1 sztuce)
250 gram marchewki (startej na grubych oczkach)
125 ml miodu wielokwiatowego
4 jajka
250 gram mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
125 ml oleju rzepakowego
100 gram orzechów włoskich (posiekanych)
Wykonanie:
Jajka z miodem ubić mikserem na gładką masę.
Olej, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól dodać do masy cały czas mieszając.
Marchewkę i orzechy dodać na koniec i delikatnie połączyć.
Gotowe ciasto nakładać do papilotek i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut.
Smacznego!
Bardzo ciekawy przepis, ale nie dla mnie. Nie znoszę marchewki w innej formie niż surowa.
OdpowiedzUsuńmyslizglowywylatujace.blogspot.com/