Przejdź do głównej zawartości

Obserwatorzy

Muffinki marchewkowe


Muffinki marchewkowe

Oto kolejna propozycja z mojej strony na zdrowszą wersję słodyczy i to z przemyconym warzywkiem. Muffinki są puszyste, zawarte w nich orzechy przyjemnie chrupią, a marchewka jest absolutnie nie wyczuwalna. Pierwszy raz upiekłam je dla swojego chłopaka i jak na to, że nie lubi ani miodu, ani "oszukanych słodyczy z warzywami w składzie" szybko je pochłoną. Na pewno chętnie będę do nich wracała i raczyła nimi swoich bliskich.


Składniki:




 (11 sztuk - 313 kcal w 1 sztuce)

  •  250 gram marchewki (startej na grubych oczkach)

  • 125 ml miodu wielokwiatowego

  • 4 jajka

  • 250 gram mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • szczypta soli

  • 125 ml oleju rzepakowego

  • 100 gram orzechów włoskich (posiekanych)



Wykonanie:

  1. Jajka z miodem ubić mikserem na gładką masę.

  2. Olej, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól dodać do masy cały czas mieszając.


  3. Marchewkę i orzechy dodać na koniec i delikatnie połączyć.

  4. Gotowe ciasto nakładać do papilotek i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut.


  5. Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz